HISTORIK

Det var en gång... vid Nilens strand. Där i Egypten värnade man om de katter som hjälpte människorna att hålla råttorna i schack. Abessiniern liknar dessa avlägsna katter som finns avbildade i Egyptiska tempel och gravar. De katterna har samma typ av tickade hårstrån som nu finns hos våra abessinier. Egyptiska tamkatter blev helgade åt Gudinnan Bastet, som ofta är avbildad med ett katthuvud och som även är abyvännernas symbol. Katterna kunde fritt ströva kring i templen och blev säkert väl vårdade av människorna. De egyptiska katterna värderades så högt att det var belagt med dödsstraff att döda en katt. De katter som levde i templen blev liksom människor svepta och mumifierade. Och så kom de till Europa... över Medelhavet med de feniciska sjömännen och de vackra katterna spred sig över kontinenten.


Eller var det så att engelsmän som krigade i landet Abessinien tog med sig ett antal katter från landet Abessinien till England? I abyvärlden vårdas historien om att en dam vid namn Barett-Lennard förde hem en katt, Zula, från Abessinien 1868 som segertrofé från upproret i landet Abessinien, men det är ju ingen garanti för att den katten är urmodern för abessinierkatten. Kanske var det vanliga engelska sjömän på ostindienfarare som tog med sig tamkatter med tickad päls från landet Abessinien?

Egentligen kan ingen vara säker på hur abessiniern blivit den specifika kattras som den är. Vi kan bara spekulera och kanske ligger det sanningar i alla dessa historier. Kanske är det en kombination av de gamla huskatterna från romartid och nytillskottet från Abessinien i slutet av 1800-talet som ledde fram till den raskatt som idag heter abessinier. Vad vi säkert vet är att den första abessiniern registrerades i England redan 1896 och att den första specialklubben för abessinier bildades i England 1929.

Till Sverige kom den första abessiniern hit 1953.

Vill du veta mer? Tanka då hem pdf-filerna
Det var så det började

Kamratposten 1957

Kattböckers beskrivningar av Aby

Aby 50 år i Sverige

Aby 60 år i Sverige

© abyvännerna / texten får användas om källan anges.