ABESSINIERN - en katt för finsmakare - KATTERNAS KATT

Abessinierkatter är eleganta och väcker ofta beundran hos betraktarna. Det är en katt med vildjurslook, charm och elegans. De är mycket pigga och nyfikna och de vill alltid vara med där det händer något. De följer gärna med husse eller matte för att se vad som kan vara på gång, oavsett om det är ute eller inne. Du och din familj kommer ofta ha sällskap av din abessinier. Givetvis är en abessinier duktig på att aktivera sig själv. De har en utpräglad jaktinstinkt och älskar att jaga, allt från pingpongbollar inomhus till fjärilar och andra smådjur utomhus. De är mycket sällskapliga, så om du sitter vid köksbordet för att läsa en tidning kan du räkna med att du har en kärleksbuffande katt som sällskap.

Eftersom de är mycket aktiva, med aptit på livet, är de dessutom matglada. Med god aptit äter de det mesta som bjuds. Och om man inte ser upp kan de roffa åt sig mat som är upplagd till husse eller matte. Abessiniern anses vara läraktiga, speciellt om de själva har nytta av det. De lär sig snabbt olika signaler och kommer gärna fram när man lockar på dem. Att kunna öppna dörrar och snabbt vara på plats när kylskåpsdörren öppnas hör till de enklaste sakerna i världen, sådana signaler lär sig dessa livsbejakande katter i ett nafs. Somliga av dem blir experter på att apportera. De har även lätt att anpassa sig till att gå i sele, vilket kanske beror det på att dessa nyfikna och upptäcktstörstande katter så gärna vill upptäcka vad som finns ute i världen. Abessiniern är en robust och sund kattras. De har få ärftliga defekter. Som seriös uppfödare, kontrollerar vi våra avelsdjur och avlar inte på defekta katter.

Den eleganta och graciösa abessiniern är en medelstor katt som är slanka, smidiga och muskelösa. Pälsen är agoutitecknad. De finns i åtta olika pälsfärger: viltfärgad, sorrel, blå, fawn samt dessa färger i kombination med silver. Pälsen är unik. Den ska vara kort, spänstig och tätliggande. Hårstråna ska vara tickade. Abessiniern ska ha ett hjärtformat ansikte med stora alerta öron. Det ska var god bredd mellan öronen och de ska vara breda vid basen. Toppen på örat ska vara lätt rundat och det är önskvärt med örontofsar. Ögonen ska vara mandelformade, stora och uttrycksfulla. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön. Teckningen i ansiktet ska vara kontrastrik med eyeliner runt ögat och det karakteristiska tecknade M:et i pannan. Abessinierns ben ska vara långa och slanka. Bakbenen är ovanligt höga om man jämför med andra kattraser. Tassarna ska vara små och ovala till formen. Svansen ska vara lång och avsmalnande mot spetsen. Från huvudet och över hela ryggen ska ett mörkare färgband löpa och avslutas med svanspetsen helt infärgad. En abessiniers svansspets ser ut som om den vore doppad i en burk med färg. Om det är en viltfärgad abessinier är färgen svart, svart som ebenholts.
GRUNDFÄRGERNA


Den viltfärgade abessinern: ABY n, skall ha varmt brunröd färg med mörkt orange eller aprikos bottenfärg och svart ticking. Färgen är mycket likt ett lejons. Trampdynorna är svarta. Nosen är tegleröd. Den kan ha en kantlinje runt nosen i en mörkare färg.
En sorrelabessinier: ABY o, är varmt kopparröd med aprikos bottenfärg och chokladbrun ticking. Färgen påminner om en rävunges. Trampdynor och nos är rosa.
Den kan ha en kantlinje runt nosen i en mörkare färg.
Den blå abessiniern: ABY a, skall ha bottenfärg som havregryn och stålblå ticking.Trampdynorna och nosen har färg som påminner om det mogna victoriaplommonets färg
En fawnabessinier: ABY p, har beige grundfärg med en ticking i mörkare beige.Trampdynor och nos är svagt rosa.


Silverfärgade:
Svartsilver ABY ns, sorrelsilver ABY os, blåsilver ABY as och fawnsilver ABY ps. På dessa färger skall hårstrået närmast huden vara silvervit och tickingen skall vara som hos motsvarande grundfärg.